Hej hopp!
Nu är uteplatsen städad i stallet, vårgruppen på plats på fikabordet. Jag gick runt hagen i dag och skulle laga staket, som snön hade förstört. Hittade 2 stolpar som stod lite på sniskan men vad gör det när övrig 4 ha hage var oförstörd efter denna vinter.
Till ridtipset i dag;
Hästen håller balansen till stor del med sin hals. Man kan tänka sig att hästens hals är som våra armar.
När man rider och hästen ligger i vår hand och stretar, används inte halsen på ett harmoniskt och rätt sätt och bakbena förblir raka. Hästen blir stel och trillar fram på bogen. Ökar vi sen upp farten och inte har hästen eftergiven och i harmoni med ryttarens hand, kommer hästen bara att springa fortare och fortare efter som den jagar sin egen balans. Du kan prova att hålla dina armar utmed sidorna på kroppen så att dom är stela. Sen sätter du fart och springer, på det sätter så känner ni att det är inte lätt att hålla balans och framför allt att det känns väldigt stelt.
Så tänk på att en god fast hand som är flexibel ger dig fina luftiga gångarter och hästen börjar använda rygg och bakben. En låst hård hand ger dig en låst sur häst, som inte hittar sin balans.
Mat tips!
Gubbröra till förrätt
Rör ihop matjesill, hackad lök och ägg. Smält lite grann smör och häll i. Dill tycker jag passar till.
God hård brödbit ellet kavring som du lägger smeten på, gott att dricka till, ett kallt glas ljust öl.
Lamm hör påsken till, och ofta är man några stycken runt bordet, då är det skönt att ha grytan klar så matmor också kan sitta och njuta med gästerna.
Bryn lammet, gärna i gjutjärns gryta, lägg ner motötter, scharlottenlökar, syltlök, smågurkor på burk, stark hård chili korn i småbitar.
Häll i lita vatten låt puttra i ca 30 min, häll i grädde krydda med salt och peppar, dragonkrydda och tre kagerblad. Koka ca 30 min till, ni känner när köttet är mört då är maten klar.
Gör gärna grytan på fm eller dagen innan den blir bara godare av att stå några timmar, servera potatis eller vildris till gärna en sallad. Lamm kräver ett ganska ljust rödvin, riojavinerna är underbara spanskt vin som passar utmärkt, naturligtvis serveras alltid vatten till.
Pannakotta, är det inte gott och precis som grytan tänker jag att den kan man göra långt i förväg.
5dl grädde kokas ihop med 1,5 dl socker och vaniljstång. Ta av från plattan och lägg 2 st gelantinblad i och rör om. Gelantinet ska vara blötläggas i fem minuter innan.
Häll upp i små formar( om man vill kan man strö lite kokos på) och ställ svalt. Jag serverar gärna med blåbär och hallon till.
Vill man ha något gott att dricka till desserten är en lite Amaretto på sin plats, mandelsmaken gifter sig ljuvligt mot gräddsmaken i pannakotta som förövrigt betyder, kokt grädde.
God spis!
Kram
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar