fredag 9 april 2010

Fredag igen, vad äter vi till helgen hm.
Rom symfoni, det är en lätt och god förrätt.
Ta 2 eller3 sorters rom, ex svart stenbits rom, röd stenbitsrom och vill man lyxa till det kan man köpa lite kalix löjrom mums!
Lägg små ägg (jag brukar använda i matsked att göra varje ägg med) av rom på tallrik, en dutt gräddfil, hacka smått rödlök, en citron klyfta. Servera med rostat bröd.
Till varmrätt gör jag några lax paket, folie papper med en bit lax, salta och citronpeppar.
Hacka ner ganska stora bitar av rödlök, fänkål (använd även dillen av kålen) tomat, lite vanlig dill, häll i lite grädde i paketen och slå i hop det, gör ett paket till varje person. Ställ in i ugnen 250 gr ca 25 min/ till laxen är klar.
Öppna paketen på varsin tallrik lägg i några kokta potatisat i varje paket och en klyfta citron, enkelt och ser lite kul ut att servera!
Som dessert tar jag, efter en inte så tung måltid,
gärna lite ost,
Digestivekex, blå eller grön mögelost, liten päronklyfta och om man vill ha lite sött till, kan en god plommon marmelad fungera.
Smaklig spis!
Ridtips!
Hästen är som människan tvåsidig, alltid en starkare och svagare sida, vissa hästar känns det mycket på, andra nästan inte något.
För att komma åt sidorna är knepen många, men om man börjar med att känna att hästen släpper ner en på bägge sittbenen har man i alla fall en början på att lösa sidorna.
Att rida på volt är inte lätt, börja att rita ut en 15 m volt. Rid sen på strecket, var noga med att hästen ska spåra och inte gå på fler spår. Känn hela tiden att du sitter på rätt sittben.
Börja i skritt, känner du att du behärskar övningen och hästen spårar i, släpper ner dig i sadelen på bägge sidorna kan man byta gångart till tölt eller trav, men se upp om hästen inte klarar den övningen i skritt så kan man inte klara övningen i någon annan gångart.
Ett gott voltarbete är jättebra för häst och ryttar medans en slarvigt riden volt är mindre bra, träna lite voltarbete varje dag det följer varje ryttare hela livet.
Lycka till
Kram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Annons