torsdag 17 november 2011

Korn/Hordeum vulgare, hordeum distichon.

Kornsläktet består av ca 20 olika gräs. I Sverige odlas 2 sorter vars ax har 2 eller sex rader med kärnor. Korn heter Barley på Engeska, och korn betydde det vanliga sädeskornet. vilket är anledningen att majs heter corn i Usa.
Näringsinnehåll
Energi:11Mj/kg foder
Smältbart råprotein: 73g/kg foder
Näringsinnehållet liknar den i havren men större delen av energin kommer från stärkelsen jämfört med havren som har mer fett.
Korn har något lägre proteininnehåll vilket gör att den lämpar sig sämre för växande hästar.
Kornkärnan är hård och behöver krossas, den innehåller dessutom 50-70 procent stärkelse som är av den typ att den är svårsmält i tunntarmen på hästar.
Endast runt en femtedel av stärkelsen i korn smälts i tunntarmen jämfört med fyra femtedelar för havre.
Det innebär att risken för grovtarms störningar är större vid giva av korn än havre.
Om kornet ångbehandlas eller mikroniseras ökar srärkelsens smältbarhet.
Korn är ganska vanligt i pellets och musli blandninngar bla för att det är relativt billigt.
Kornets främsta nackdel är den svårsmälta stärkelsen som gör risken större för grovtarmstörningar.
Hästar som får stora kraftfodergivor, som har problem med tarmfloran, ligger i riskzon för fång bör därför inte utfodras med korn.
Eftersom kornet måste krossas innan användning har det kortare hållbarhet, och blir väven lite dammigt i processen.
I morgon kommer ett litet utdrag om Lusern.
Kram så länge!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Annons